Olika typer av ögondroppar

Ögondroppar kan användas för olika typer av ögonbesvär som torra eller röda ögon eller vid allergiska besvär som pollenallergi då ögonen även kan rinna, klia eller kännas svullna.


För torra ögon

Receptfria ögondroppar på apoteket används vid tillfälliga besvär av torra ögon för att återfukta ögonen.

Det finns även ögondroppar vid allvarligare, ihållande torrhetskänsla. Dessa ögondroppar kan även användas vid kirurgiska ingrepp, då får du även med ögondropparna hem för att använda efter ögonoperationen.

För röda ögon

Ögondroppar som fungerar genom att dra ihop blodkärl gör ögonvitorna vitare. Röda ögon kan till exempel orsakas av en infektion med virus eller bakterier. Ögondropparna behandlar inte infektionen men kan utseendemässigt lindra de röda ögonen.

Har du risk för akut glaukom eller tendens till trång kammarvinkel ska du inte använda denna typ av ögondroppar. De kan dölja symptom på glaukom som läkaren då missar och du får försenad behandling av en ögonsjukdom som behöver akut vård.

Vid glaukom kan du få behandling med ögondroppar, dessa innehåller läkemedel som sänker trycket i ögat.

Kontroversiella ögondroppar mot röda ögon i Sverige

En omtalad produkt ögondroppar från USA och England som motverkar röda ögon beskrivs ofta som ”olagliga” i Sverige. Det stämmer att ett visst märke av ögondroppar innehållande nafazolinhydroklorid inte är godkänt av Läkemedelsverket i Sverige men många tror felaktigt att detta är på grund av att produkten kan skada ögonen. Det finns dock andra ögondroppar, som är godkända i Sverige, som innehåller samma aktiva ingrediens i samma mängd, för behandling av röda ögon.

Mot allergiska besvär

Det finns många olika receptfria ögondroppar mot allergiska besvär vid till exempel pollenallergi. De hjälper mot röda, svullna, rinnande eller kliande ögon. Det finns även behandling vid allergisk ögoninflammation.

Linsvätska

Linsvätska kommer i många olika former. Enkla varianter som innehåller saltlösning kan användas för att skölja linser och även återfukta torra ögon.

Andra typer av linsvätska används för att rengöra linserna på djupet, för rengöring av beläggningar, linsvätska som linserna förvaras i eller linsvätska som bara används för att skölja linserna.

Läs mer om linsvätska här.