11 orsaker till röda ögon

Röda, irriterade ögon eller rödsprängda ögon är ett vanligt problem och kan ha många olika orsaker. De flesta är ofarliga men vid plötsligt försämrad syn och värk är det viktigt att du söker vård.


1. Sprucket blodkärl

Små blodkärl i ögonvitan kan spricka och blöda så att ett område av ögonvitan blir blodrött. Det ser obehagligt ut men är oftast inte farligt. Ett sprucket blodkärl kan bero på en ansträngning som nysning, hosta eller häftiga kräkningar. Det kan också orsakas av skräp i ögat men det är inte alltid man hittar en orsak.

Om du tar blodförtunnande läkemedel bör du tala med en läkare vid spruckna blodkärl i ögat då du kan behöva en annan dos.

2. Vagel

Vagel är en inflammation i en talgkörtel i ögonlocket. Det ger röda och ömma ögon och själva vageln kan skava mot ögat. Oftast går vageln över av sig själv efter ett par veckor.

3. Ögonlocksinflammation

En inflammation i kanten av ögonlocket kallas också blefarit. Det kliar, skaver i ögat och ger svullna ögonlockskanter samt små skorpor i ögonfransarna. Du kan även märka håravfall och mjälleksem i ögonbryn eller hårbotten.

Försök undvika rökiga eller dragiga miljöer, torr luft, smink, simbassänger med klor eller andra ämnen som kan irritera ögonen under tiden du har en inflammation.

4. Ögoninflammation

En inflammation i själva ögat äv vanligt i samband med förkylning och orsakas av förkylningsviruset som rört sig upp i ögat. Barn som leker nära ihop kan lätt smitta varandra och virus kan lätt smitta ögat om man tar sig i näsan eller munnen och sedan rör ögonen.

En ögoninflammation kan också orsakas av bakterier. Oftast läker virusinfektioner ut av sig självt, men vissa (som infektion med herpesvirus) behöver behandling. Även en inflammation orsakat av bakterier kan behöva behandling med antibiotika.

5. Inflammation i hornhinnan

En hornhinneinflammation kallas också keratit. Det ger förutom rödsprängda ögon även ont i ögat, ögat tåras, du blir känsligare för ljus och kan se sämre efter någon dag. Inflammationen drabbar oftast bara ena ögat och kan orsakas av skräp i ögat, sår i hornhinnan, en infektion med till exempel herpes.

6. Inflammation i regnbågshinnan

Regnbågshinnan, eller iris som ger ögat dess färg, kan bli inflammerat och kallas även irit. Inflammationen gör mycket ont, ögonvitan blir röd, det gör oftast mer ont att titta på någonting på nära håll än på långt håll. Pupillen blir oftast mindre och kan se kantig ut. Du får försämrad syn och blir mer känslig för ljus.

Vid irit kan pupillkanten fastna i linsen och muskler i regnbågshinnan kan inte reglera pupillens storlek. Då behövs läkemedel som vidgar pupillen och även kortison som dämpar inflammationen.

7. Allergiska besvär

Allergi mot till exempel pollen, damm, kvalster eller husdjur är en vanlig orsak till röda ögon. Vid allergiska besvär märker du också att det kliar i ögat och det tårar ordentligt.

Oftast drabbas båda ögonen. Om bara ena ögat är påverkat är det oftast en kontaktallergi. Då har du fått ett ämne du är allergisk mot i ögat.

8. Kontaktlinser

Om du använder kontaktlinser kan du få besvär med röda ögon om du använt linserna för länge. Ta ut linserna och låt ögonen vila ett tag. Om du haft en infektion i ögat är det viktigt att du använder nya linser när infektionen gått.

9. Skräp i ögat

Skräp i ögat kan fastna under ögonlocket och ge röda, irriterade ögon. Du kan försöka tvätta ut skräpet själv genom att badda ögonen, men inte gnugga. Om du inte får bort skräpet själv är det bra att ta hjälp av en läkare så att du inte gör problemet värre. Skräp som gnuggas i ögat kan skrapa hornhinnan. Läkare däremot, kan använda bedövande droppar i ögat och titta noggrant i ögat efter skräpet och försiktigt ta bort det.

10. Akut glaukom

Trångvinkelglaukom eller akut glaukom är en ovanlig sjukdom som orsakas av att trycket i ögat ökar plötsligt. Akut glaukom kräver omedelbar behandling som minskar trycket i ögat. Symptom vid akut glaukom är smärta och kraftig synnedsättning, huvudvärk, illamående och du kan se färgade ringar runt ljuspunkter.

11. Torra ögon

Torra ögon är ännu en vanlig orsak till röda ögon. För lite tårar eller tårar som inte innehåller alla de skyddande ämnen som tårarna ska kan ge torra ögon. Tårproduktionen kan försämras med stigande ålder men kan också påverkas av kroniska eller hormonella sjukdomar eller som biverkning av läkemedel.

Sök vård

Orsaken till röda ögon är oftast inte i akut behov av behandling, är det kväll kan du vänta till nästa dag för att söka vård, är det helg kan du vänta till nästa vardag.

Du ska söka vård akut om:
  • Ögat blir rött samtidigt som du får nedsatt syn och det gör ont i ögat
  • Ett barn som är yngre än en månad har variga, svullna och röda ögon eller blåsor runt ögat