Har du ofta huvudvärk? Det kan vara synfel

Ett synfel behöver inte ge förändrad eller försämrad syn. Istället kan synfelet ge symptom runt huvudet och nacken som är svåra att koppla till något fel på ögonen.


Ögats fokuseringsmuskel är en imponerande stark muskel som kan korrigera och förbättra synen till och med vid synfel. Det betyder att vid lättare synfel (till exempel översynthet eller lättare skelning) kan ögat korrigera synen så pass väl att du inte märker någon skillnad. Men denna ansträngning kan påverka dig på andra sätt.

Vanliga symptom vid synfel:

  • Huvudvärk (dunkande tinningar, tryck bakom ögonen, skärande huvudvärk)
  • Värk i axlar och rygg
  • Trött, hängig
  • Måste kisa med ögonen
  • Behöver mer belysning än vanligt
  • Koncentrationssvårigheter

Vid översynthet som ögat kompenserar för är det vanligt att symptomen uppstår efter en längre tid, till exempel efter en hel dag på jobbet framför en stationär dator eller efter några timmar på soffan med en bra bok.

 

Hur kan synfel ge huvudvärk?

Den stora ansträngningen för ögats muskler gör också att muskler i huvudet och ner längs axlar och rygg spänner sig för att hjälpa hålla huvudet stadigt och fokusera. Det ger stelhet och värk i axlar och rygg som lätt kan förvirras med värk från dålig hållning eller träningsvärk.

Även om det kan ta tid att göra kopplingen mellan huvudvärk och synfel är det glädjande att inse att huvudvärken har ett botemedel. Rätt synkorrigering med linser eller glasögon kommer lindra värk i huvud, nacke och axlar.

För att ta reda på om du har ett synfel som behöver korrigeras kan du gå till en optiker för att göra en synundersökning.

i samarbete med PriceRunner