Hur går en synundersökning till?

En synundersökning kan du göra hos läkare eller optiker och tar mindre än 20 minuter. Efter undersökningen får du reda på om du behöver glasögon och i så fall vilken styrka du behöver.


Synskärpa och brytningsfel

En synundersökning får många att tänka på den klassiska tavlan med flera rader av bokstäver i olika storleksordning. Tavlan används för att undersöka synskärpa på vardera ögon, du täcker för det ena ögat och läser av bokstäverna med det andra.

Vid en vanlig synundersökning tar läkare eller optiker också reda på om du har något brytningsfel som behöver korrigeras. Detta görs med hjälp av provglas i olika styrka som sätts framför ögat. Med hjälp av optikern bedömer du vilka glas som hjälper dig se som bäst.

Efter undersökningen har du svar på vilken glasögonstyrka du behöver för bäst synskärpa.

Undersökning med ögonmikroskop

För att undersöka eventuella sjukdomar i ögat, i hornhinnan, ögonvitan, linsen eller näthinnan, kan läkare även undersöka ögat med förstoringshjälpmedel. Vid en sådan undersökning kan du behöva droppar i ögat först som vidgar pupillerna.

Under undersökningen sitter du med hakan och pannan mot ett stöd, läkaren sitter mittemot och tittar in i ögat med ett mikroskop.

Tryckmätning av ögat

Ett högt tryck i ögat kan skada ögat innan du märker av symptom. Därför är det bra att med jämna mellanrum undersöka trycket i ögat och det görs ibland vid vanliga synundersökning.

Det bästa sättet att undersöka tryck i ögat är genom att sätta en tryckmätare mot ögats hornhinna. Då får du först bedövningsmedel. Det finns enklare metoder men de ger inte lika bra resultat.

Fler avancerade undersökningar

Det finns flera specialiserade undersökningsmetoder för att få information om olika delar av ögat. Till exempel är ögonbottenfotografering viktigt vid sjukdomar som diabetes och glaukom.

En synfältsundersökning ger information om funktionen försämrats i något område av synfältet. Detta kan orsakas av till exempel glaukom, hjärntumör eller stroke.